Vraag:
Kan een volwassen wilde kat worden gesocialiseerd / gedomesticeerd?
Beofett
2013-10-09 06:25:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mijn moeder was actief in het steriliseren en vrijlaten (wilde katten vangen, steriliseren of castreren en ze vervolgens weer vrijlaten in de wijk waar ze woonden) in haar oude huis. Tegen de tijd dat ze wegging, was er nog maar één wilde kat in de buurt.

Ze besloot de kat mee te nemen naar het nieuwe huis.

Het is nu een aantal jaren geleden en de kat is nog steeds volledig verwilderd.

woont in de (gemeubileerde) kelder, en verstopt zich in een afgescheiden ruimte als er mensen in de buurt zijn. Ze kwam naar buiten om te spelen (voornamelijk met een laserpointer, omdat ze hierdoor niet te dicht bij mensen kon komen), maar liet zich nooit aaien, aanraken of zelfs maar iemand binnen handbereik van haar laten komen. / p>

Helaas heeft mijn moeder onlangs een hond gekregen. Een kleine, zeer actieve pup. Sinds hij de hond heeft gekregen, is de verwilderde kat een beetje achteruitgegaan en komt hij helemaal niet meer naar buiten als er mensen in de buurt zijn.

Ze hebben nog een andere kat, die erg vriendelijk is en zich goed heeft aangepast aan de hond (nou ja, relatief goed, gezien hoe hyper de hond is ...). De twee katten kunnen goed met elkaar overweg.

Is er enig advies dat ik mijn moeder kan geven om de wilde kat eraan te laten wennen in het bijzijn van mensen te zijn, of zelfs comfortabel genoeg om ze haar te laten aaien?

Twee antwoorden:
#1
+14
John Cavan
2013-10-09 06:36:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Wilde katten kunnen worden gedomesticeerd, maar dat is enigszins afhankelijk van waarom ze in de eerste plaats verwilderd zijn. Een in het wild geboren kat blijft waarschijnlijk meestal zo, zelfs als hij zich op zijn gemak voelt bij andere katten of één mens. Een kat die verwilderd is omdat hij is "eruit gegooid" of in de steek is gelaten, is meer vatbaar voor menselijk contact en kan als gevolg daarvan weer op comfort worden gebracht bij mensen. Mijn schoonfamilie heeft dit met succes gedaan met ongeveer een half dozijn reddingsacties en onze huidige katten zijn nakomelingen van een van die successen, het vereist gewoon veel geduld en de bereidheid om ervoor stil te zitten. Ik deed iets soortgelijks voor een Perzische die zwaar werd mishandeld en doodsbang was voor mannen, uiteindelijk was hij de grootste lul van een kat die je kon ontmoeten.

In termen van de kat van je moeder, zal het misschien nooit helemaal vertrouwd raken met mensen en niet alle katten willen ook graag geaaid worden. De puppy vertegenwoordigt ook een verstoring van de routine en sommige katten hebben daar een hekel aan, dus dat kan de echte reactie zijn in plaats van specifiek de puppy. Let wel, een gekke hond in de "ruimte" van een waardige kat kan sowieso al voldoende beledigend zijn. : D

Sorry, maar ik heb VEEL verwilderde katten ontmoet die op latere leeftijd zijn gedomesticeerd. Het hangt af van hoe dicht ze bij de menselijke aanwezigheid zijn waarin ze zijn opgegroeid, hun persoonlijke temperament en je geduld. Mijn kat is er eigenlijk een van.
@surfmadpig - Ik weet niet zeker wat u betoogt, mijn eerste alinea zegt dat allemaal.
#2
+4
Beo
2014-06-07 00:26:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Is er enig advies dat ik mijn moeder kan geven om de wilde kat eraan te laten wennen in de aanwezigheid van mensen te zijn, of zelfs comfortabel genoeg om ze haar te laten aaien?

Voer de kat dichtbij waar u normaal bent. Begin door het voer ver genoeg weg te zetten waar de kat nog steeds om je heen eet. Dit is het gemakkelijkst als u een activiteit heeft waarbij u nog steeds houdt van luieren in een stoel, lezen of tv kijken.

Beweeg het voedsel in de loop van een aantal weken langzaam en dichter naar u toe, totdat het aan uw voeten. Maak geen plotselinge bewegingen of harde geluiden. Als de kat de televisie niet leuk vindt, moet u hem uitzetten.

Nadat ze zich op hun gemak voelen bij het eten aan je voeten en je genoeg vertrouwen om te eten met je gezicht van je af, kun je proberen ze aan te raken, maar wees je ervan bewust dat het gevaarlijk is om ze aan te raken. Wanneer u een wilde kat aanraakt, kunt u er het beste van uitgaan dat ze u wreed zullen aanvallen. Draag geschikte beschermingsmiddelen. Ik droeg oogbescherming en een dikke stijve leren lashandschoen die tot aan mijn elleboog reikte. Je loopt echt het risico op verwondingen, tenzij je zoiets als een bomberging-outfit van Kevlar met een volledig gelaatsscherm draagt. Raak ze tijdens het eten heel lichtjes aan met één vinger op hun rug. Probeer ze uiteindelijk na verloop van tijd meer aan te raken.

Mijn ouders deden dit op het achterterras met een paar wilde katten die geen menselijk contact hadden. Uiteindelijk aten de katten aan onze voeten en kon je ze even aanraken zonder dat ze in paniek raakten. Dat is voor zover we het experiment hebben genomen, dus ik weet niet hoeveel meer er mogelijk is.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...