Vraag:
Welk niveau van output laserpointer is veilig voor een kat?
JohnB
2013-10-09 03:50:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb een paar laserpointers: een rode en een groene. De groene laserpointer is veel sterker dan de rode, het is het type waarvan je de straal kunt laten lijken als deze donker genoeg is (het is 5mW).

Welk niveau van laseroutput is veilig om te gebruiken om met een kat?

Menselijke ogen (ik weet het niet van katten) zijn gevoeliger voor groen licht dan rood, dus een groene laser lijkt helderder dan een rode met dezelfde kracht.
Vijf antwoorden:
#1
+25
Ash
2013-10-09 04:01:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dit artikel van Princeton University behandelt het gebruik van laserpointer en menselijk effect, en vermeldt dat het gebruik van laserpointers die hoger zijn dan 5 mW gevaarlijk is en niet mag worden gebruikt, dus het lijkt erop dat de groene is misschien wel veilig, hoewel ze aanbevelen dat hoe lager de output, hoe beter, omdat ze veiliger zijn.

Richt de laser niet op de ogen van uw kat of op reflecterende oppervlakken die reflecteren de laser in hun ogen, en dat kan problemen veroorzaken, net als voor mensen.

Verder, echter, behalve de output, is een andere zorg dat, aangezien de katten de laser niet kunnen "doden", ze niet in staat zijn om naar beneden te komen van de "high" van de jacht, en die energie kunnen omleiden op negatieve manieren (buitensporige verzorging, agressie, enz.), dus wordt aangeraden dat je aan het einde van een lasersessie de kat iets te 'doden' geeft, zoals een knuffel of zoiets vergelijkbaar.

Merk op dat ze op sommige plaatsen (bijvoorbeeld NYC) de verkoop van laserpointers zoals deze proberen te verbieden, precies om de redenen die in de laatste alinea zijn genoemd.
Dat laatste hangt af van de kat, denk ik. Degenen die ik ken, zijn niet meer van streek door achter een laserpointer aan te jagen, maar door een bug te achtervolgen - en zullen in feite zelf een time-out roepen als ze buiten adem raken, en dan aangeven of / wanneer ze het spel willen hervatten. Sommige "autoriteiten" die echt beter zouden moeten weten, hebben de slechte gewoonte om de eigenaardigheden van een kat op velen te projecteren, en een nog slechtere gewoonte om hun eigen gevoelens op katten te projecteren ... en het niet-toegeschreven "zij" is niet bepaald een gezaghebbende bron; dit klinkt als PETA, of NY's ASPCA, die helaas soms net zo slecht zijn.
#2
+9
Dennis Graves
2013-10-09 03:56:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zo laag als je maar kunt komen. Het probleem zit hem niet zozeer bij de output, maar bij het weghouden van de laserstraal van de kattenogen en het minimaliseren van de schade in het geval dat je per ongeluk de laser in de ogen van de kat schijnt.

Hetzelfde reden waarom het illegaal is om met een laser op een passerend vliegtuig te schijnen, kan het de piloot verblinden.

... Wat?! Wat is realistisch gezien de kans dat dat gebeurt?
Kent u katten? Als het mogelijk is, zal het gebeuren.
#3
+7
John Cavan
2013-10-09 03:57:20 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Gebruik de rode. Alle lasers kunnen gevaarlijk zijn als ze het oog van een kat of mens raken, maar rode lasers zijn meestal veel minder krachtig en nog steeds goed zichtbaar voor katten. Ik ben een beetje verscheurd over dit onderwerp omdat ik rode lasers vaak als kattenspeelgoed heb gebruikt, maar het is echt niet bedoeld als kattenspeelgoed en het is de moeite waard eraan te denken dat hun ogen veel gevoeliger zijn dan die van ons. Als u een laser gebruikt, moet u extra voorzichtig zijn.

#4
+5
thatguywiththelaser
2015-12-16 04:05:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kleur heeft niets te maken met intensiteit. Geen enkele kleur is inherent "veiliger". De kleur groen is echter duidelijker voor het menselijk oog - dus een rode laser van 150 mw zal zwakker lijken dan een groene laser van 150 mw. Dit betekent niet dat het zwakker of veiliger is, het heeft exact hetzelfde verbrandingspotentieel.

Pas ook op, de meeste rondzwevende lasers missen enigszins kwaliteitscontrole en zijn vaak VEEL sterker dan geadverteerd. Hoewel het waar is dat een laser van 5 mw normaal gesproken redelijk veilig is rond een dier, heb ik lasers gemeten die zijn gemarkeerd als <5 mw ruim boven de 20 mw. Dit is absoluut niet veilig.

Mijn aanbeveling, als je een laser met je dier wilt gebruiken, zou zijn om te zoeken naar een <1mw (klasse II) rood (650nm). Het zal meer dan helder genoeg zijn voor gebruik binnenshuis, het is op een spectrum dat dieren gemakkelijk kunnen zien en zelfs als we rekening houden met een slechte fabricage, zou het op een laag genoeg vermogen moeten zijn, je hoeft je geen zorgen te maken.

#5
+3
Zaralynda
2014-09-06 01:23:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De meeste laserpointers zijn ofwel Klasse II- of Klasse IIIa-lasers in de VS. In veel andere delen van de wereld zijn laserpointers voor thuisgebruik beperkt tot klasse II-lasers, die veiliger zijn.

Volgens het Wikipedia-artikel over laserveiligheid,

Klasse II: De knipperreflex van het menselijk oog (afkeerreactie) zal oogbeschadiging voorkomen, tenzij de persoon opzettelijk gedurende langere tijd in de straal staart. Het uitgangsvermogen kan oplopen tot 1 mW.

Klasse IIIa: Lasers in deze klasse zijn meestal gevaarlijk in combinatie met optische instrumenten die de straaldiameter of vermogensdichtheid veranderen, hoewel zelfs zonder optische instrumentverbetering direct contact met de oog langer dan twee minuten kan ernstige schade aan het netvlies veroorzaken. Het uitgangsvermogen is niet hoger dan 5 mW. De vermogensdichtheid van de straal mag niet hoger zijn dan 2,5 mW / cm2 als het apparaat niet is gelabeld met een waarschuwingsetiket "Let op", anders is een waarschuwingslabel "gevaar" vereist.

Op basis van deze definities, we kan zien dat laserspeelgoed schadelijk kan zijn als een kat langdurig in de straal kijkt. Bij het spelen van laserspeelgoed is meestal veel beweging nodig, zodat de kans klein is dat uw kat meer dan twee minuten in de straal staart (u merkt de straal en beweegt deze). Toen ik echter met mijn katten met laserspeelgoed speelde, was één kat slim genoeg om niet meer achter de stip aan te jagen en staarde ik alleen maar naar mijn hand. Ik weet niet hoe hij zou reageren als de straal rechtstreeks op hem was gericht (als ik misschien niet oplette of naar een andere kat keek).

Er zijn online instructies om items zoals een cd te maken spelers in sterkere laserpointers dan je kunt kopen. Omdat deze lasers een onbekende kracht hebben, zou ik ze niet aanraden om mee te spelen. Gebruik alleen in de handel verkrijgbare laserpointers, zodat u zeker weet dat ze niet te gevaarlijk zijn.

Persoonlijk gebruik ik geen laserspeelgoed omdat ik geloof dat gestructureerde speeltijd een hechtingservaring is tussen mij en mijn katten. Ik ben ook van mening dat spelen rond maaltijden moet worden gestructureerd om de jacht-eet-bruidegom-slaapcyclus te versterken waar katten van nature in vallen. Hoewel af en toe jagen kan mislukken, vind ik dat een kat niet constant gefrustreerd moet zijn door jagersessies die de kat nooit de voldoening geven van een "moord".Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...