Vraag:
Waarom zou ik een gewonde vogel geen water of voer geven?
Vixen Populi
2013-10-09 10:48:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik trof mijn vogel gewond aan en kreeg het advies hem geen eten of drinken te geven voordat ik hem naar de dierenarts bracht.

Ik kan begrijpen dat een gewonde vogel misschien geen voer krijgt; het kan nodig zijn dat hij op een lege maag zit als ze moeten opereren, maar waarom zou ik hem geen water geven?

Twee antwoorden:
#1
+10
Vixen Populi
2013-10-09 11:08:17 UTC
view on stackexchange narkive permalink

(Dit is wat de dierenreddingsdienst uitlegde, hen vroeg wanneer ze hem ophaalden).

De vogel is nu bang en nerveus. Als je hem te eten of te drinken geeft, kan hij te opgewonden eten of drinken en kan hij daarin stikken.
Je kunt hem wat water geven, maar zorg ervoor dat het maar een klein beetje is, niet genoeg om te stikken aan.

#2
+7
user6796
2013-10-12 10:53:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De reden waarom vogels, of welk dier dan ook, niet kunnen eten of drinken als ze gewond zijn, is voor het geval ze een operatie nodig hebben - waarvoor een algehele verdoving of sedatie nodig kan zijn om de vogel te kalmeren om de procedures uit te voeren.

Algemene anesthesie en veel kalmerende middelen kunnen misselijkheid of zelfs braken veroorzaken, zelfs bij een bewusteloos dier. Ze ontspannen ook de spieren rond de keelholte, waar de vogel controleert of lucht door de luchtpijp gaat of voedsel en vloeistof door de slokdarm. Omdat het dier bewusteloos is, heeft het geen controle over het slikproces. Dit verhoogt het risico dat voedsel of vloeistof in de maag van de vogel uit de slokdarm komt en wordt opgezogen of ingeademd in de longen; wat een potentieel levensbedreigende aandoening is, of op zijn minst een ongewenste complicatie van aspiratiepneumonie.

Vloeistof is net zo gevaarlijk als voedsel. In sommige opzichten heeft vloeistof een groot risico dat het terugstroomt in de slokdarm van de verdoofde vogel met het risico te worden ingeademd.

Obstructie van de bovenste luchtwegen komt vaak voor tijdens zowel anesthesie als slaap. Obstructie wordt veroorzaakt door verlies van spiertonus in de wakkere toestand. De velofarynx, een bijzonder smal segment, is in beide gevallen bijzonder vatbaar voor obstructie. Patiënten met een neiging tot obstructie van de bovenste luchtwegen tijdens de slaap zijn kwetsbaar tijdens anesthesie en sedatie. (1)


  • De bovenste luchtwegen tijdens anesthesie
    Hillman, Platt, Eastwood doi: 10.1093 / bja / aeg126 (1)

  • Avian Digestion PDF

  • Sturkie's Avian Physiology door PD Sturkie, G. Causey Whittow ISBN: 978-0 -12-747605-6Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...