Vraag:
Hoe laat ik mijn agressieve hond kennismaken met andere honden?
Steve D
2013-10-09 12:51:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mijn hond Rex is een reddingshond en een agressieve hond. Hij stond bekend in zijn voormalige schuilplaats omdat hij uit zijn kooi brak en met andere dieren vocht. Hij zal op 150 meter afstand een andere hond zien en heen en weer gaan "dansen", jankend en springend op twee voeten, gretig om aan te vallen en te happen.

Maar dit is niet altijd het geval. Terwijl hij nog in het asiel was en ik daar vrijwilligerswerk deed, heb ik hem met succes - met de hulp van andere medewerkers van het asiel - "ingepakt" met drie honden: nog een pitbull van 100+ lbs en ook agressief; een jonge hondenpup van minder dan 1 jaar. oud; en een pitbull-mix van ongeveer 3 jaar oud. De laatste was de enige hond waarmee Rex echt zou spelen: ze zouden opspringen en "knuffelen" (zoals boksers spelen), en samen rondrennen in de tuin van het asiel. Helaas kregen ze een zeer slechte ruzie vlak voordat ik mijn pup adopteerde, anders had ik ze allebei genomen!

Zelfs sinds ik hem heb geadopteerd, heb ik Rex meegenomen op roedelwandelingen in de ochtend "met andere honden, die allemaal goed zijn aangepast en meestal niet aan de lijn zijn. Twee trainers leiden deze wandelingen, en mijn hond - hoewel hij verplicht was een muilkorf en riem te dragen - werd uiteindelijk opgewarmd door de andere 'gewone' honden en liep buitengewoon goed naast hen. Hij begon zelfs speels een van de honden van de trainer aan te vallen. Sindsdien zijn we gestopt met deze wandelingen omdat Rex hartworm heeft en niet te actief kan zijn.

De reden dat ik Rex wilde ontmoeten, was omdat ik in een buurt woon met veel van honden. Ook leven hier veel idioten, die hun honden loslaten, zelfs op de trottoirs van onze straten! Opmerking: ik weet dat dit erg illegaal is, maar het is nog steeds iets waar ik mee te maken heb. Maar zelfs als ik deze idioten negeer, heeft bijna iedereen in mijn familie een hond!

OK, tot slot op de vraag:

Wat is de beste manier om mijn hond-agressieve Rex kennis te laten maken met andere honden?

Ik heb verschillende manieren geprobeerd, allemaal met wisselend succes: de honden ver uit elkaar laten lopen, en ze geleidelijk steeds dichterbij brengen; rex wandelen met een muilkorf totdat hij "tot rust komt"; zelfs Rex aan het einde van de lijn laten springen en uitwijken tot hij besefte dat hij de andere hond niet kon pakken. Nogmaals, ze hebben allemaal min of meer gewerkt, maar het is nog steeds waar dat:

  • Rex zijn enige "vriend" op brute wijze verwondde toen de andere hond naar Rex snauwde;
  • Hij werd nooit gelopen tijdens die ochtendritten zonder muilkorf, dus het is niet duidelijk of hij nog steeds agressief zou zijn geweest;
  • Geen van deze heeft de agressie van Rex ten opzichte van 'nieuwe' honden verminderd.

Ik ben echt op zoek naar een manier om Rex het beste te leren andere honden te "tolereren". Ik heb verschillende artikelen en blogs gelezen over het introduceren van twee honden, maar ze behandelen nooit het geval van een hond die zo agressief is als Rex. Ik wil benadrukken dat het niet mijn bedoeling is om Rex in potentieel zeer stressvolle situaties te dwingen. Het is gewoon een feit dat hij en ik elke keer dat we wandelen veel honden tegenkomen. Heck, hij houdt van rennen in de enorme achtertuin van mijn zus, maar zelfs zij heeft twee kleine honden die in huis moeten worden opgesloten wanneer Rex voorbij is.

Hondengeschiedenis (uit commentaar van OP):

@ psubsee2003: Hij was eigendom van een familie die hem hoogstwaarschijnlijk misbruikte (hij heeft vreemde littekens op het grootste deel van zijn lichaam , en zijn staart is gebroken). Hij werd gevonden in de kelder van het huis van dat gezin: ze waren verhuisd en lieten hem vastgebonden aan een paal achter. Hij werd vrij snel geadopteerd nadat hij was gered door een goedbedoelende familie, die de fatale fout maakte (1) een schokhalsband te gebruiken om deze toch al bange hond te trainen, en (2) de schokhalsband voor alles aan te brengen (ik ben praten blaffen, plassen in huis, etc.). Hij beet uiteindelijk iedereen in de familie en werd teruggestuurd.

Kent u de geschiedenis van Rex voordat u bij de redding arriveerde?
@PreciousTijesunimi: Ik bedoel hem leren tolereren dat andere honden om hem heen zijn (niet noodzakelijkerwijs echter bij hem in de buurt). Ik weet niet echt wat je bedoelt met "zijn agressiviteit overbrengen". Ik probeer ook andere honden niet te beroeren!
Enig idee hoe oud Rex is? En hoe lang was het vanaf het moment dat hij in de kelder werd achtergelaten tot hij werd teruggebracht door het adoptiegezin en hoe lang was hij in het asiel voordat je hem meenam?
@psubsee2003: Hij is ongeveer 2,5 jaar oud. Niemand weet hoe lang hij in die kelder heeft gezeten. Hij werd iets meer dan een jaar geleden gered en de familie adopteerde hem vrij snel (binnen de eerste 6 weken). Ik zal uiteindelijk zijn onderdakdossier krijgen en dan meer weten over de exacte data.
Een antwoord:
ThomasH
2013-10-13 00:50:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik zou je echt aanraden om een ​​professionele hondentrainer te zien die je vertrouwt, met ervaring met agressieve honden, en hem je honden te laten beoordelen en je te laten helpen.

Maar na wat meer details te hebben gelezen over je situatie hier dan wat je gaf in een andere vraag over waarom hij naar kinderen luncht, ik zal een gokje wagen naar de voorgeschiedenis van je hond, wat misschien een manier is om zijn huidige gedrag te verklaren, en ik ' Ik zal proberen je wat tips te geven over wat je kunt doen om de situatie te verbeteren.

Honden hebben de neiging om koste wat het kost conflicten te vermijden

Honden, door hun aard als sociale dieren, zijn erg niet-confronterend. Omdat ze heel veel zeer scherpe tanden hebben, hebben ze een groot aantal waarschuwingssignalen ontwikkeld die andere honden laten weten wat ze van plan zijn *.

** Dat is de reden waarom katten, die solitaire roofdieren zijn, het je nooit laten weten voordat ze je krabben. Uw bedoelingen prijsgeven is gevaarlijk als elke interactie met een ander lid van uw soort een potentieel gevecht is. *

Honden zullen wegkijken, hun lippen likken, hun hoofd draaien, doen alsof ze snuffelen en de zijkant van hun lichamen om andere honden te kalmeren. Als dat niet werkt, beginnen ze je naar beneden te staren, hun onrust op te heffen, hun tanden te laten zien, te grommen, grommen, blaffen en naar je te happen, allemaal om je te laten chillen. Alleen als geen van deze signalen werkt, beginnen ze te bijten, en zelfs dan is het meestal maar een snelle hap.

Veel van die gedragingen worden echter gezien als probleemgedrag. Veel mensen met een hond die andere honden heeft geassocieerd en mensen met slechte dingen die gebeuren, en daarom constant gromt, uitval en blaft, zullen de hond straffen voor dit gedrag. Helaas zal de hond er in de meeste gevallen niet in slagen om de reden voor zijn straf op te merken. In plaats daarvan zal zijn associatie van honden / mensen en slechte dingen die gebeuren groeien, maar hij zal het ene waarschuwingssignaal na het andere gaan onderdrukken totdat hij meteen op de beet gaat.

Ik vermoed dat dit is wat er met je hond is gebeurd en, afhankelijk van hoeveel dit van hem is geleerd, kan het behoorlijk moeilijk zijn om hem te rehabiliteren. Gezien zijn geschiedenis is het op dit moment waarschijnlijk niet veilig om in de buurt van andere honden te zijn. Het grootste probleem is dat, als een andere hond iets doet om hem van streek te maken, hij de andere hond niet zal laten weten dat hij het niet goed vindt, maar meteen de aanval in gaat.

Uw hond ongevoelig maken voor andere honden

Uw belangrijkste techniek om met dit probleem om te gaan, zoals bij het longeren naar kinderen, is desensibilisatie. Stel hem langzaam voor aan andere honden op een manier waar hij zich prettig bij voelt. Als dat betekent dat de andere hond twintig meter verderop moet blijven, dan is dat maar zo. Beloon uw hond elke keer dat hij interesse toont in een andere hond (d.w.z. naar hem kijkt) met veel lekkers en complimenten. Reageer heel snel, je wilt hem belonen voor het kijken en voordat hij begint te beslissen of die hond een bedreiging vormt of niet. Probeer hem zoveel mogelijk op succes in te stellen. Elke keer dat je zijn comfortzone verkeerd beoordeelt, zal hij veel meer achteruitgaan dan de vooruitgang die hij haalt uit een goede associatie.

Als je hond slecht reageert en begint te blaffen / blaffen, probeer hem dan op de een of andere manier af te leiden je kunt maar zonder iets negatiefs, anders versterkt het gewoon zijn slechte associaties met andere honden. Probeer bijvoorbeeld zijn aandacht te trekken met lekkernijen en roep zijn naam met een overdreven hoge, blije stem, maar beloon hem pas nadat je hem hebt gevraagd iets te doen, bijv. zitten of kijken. Als je hem helemaal niet kunt afleiden, leid hem dan weg naar een afstand waar hij zich prettig bij voelt, waarschijnlijk om de hoek en uit het zicht van de andere hond.

Een ding dat je kunt doen om hem te laten weten dat je niet wilt dat hij iets doet, is door een geen beloning-markering in te voeren, dwz een commando dat de hond associeert met het mislopen van een beloning . Dit kan een simpel "oh, oh" of "oh nee" zijn met een teleurgestelde stem, in plaats van het strenge "ah ah!" of niet!" zou je als verbale correctie gebruiken. Als je eenmaal een marker zonder beloning hebt getraind (zie hieronder), kun je deze gebruiken om slecht gedrag te corrigeren zonder slechte associaties te vormen. Het zal niet genoeg zijn om te voorkomen dat hij naar andere honden blaft, maar als je hem probeert af te leiden door te gaan zitten, en hij blijft opstaan ​​en zich omdraaien, kan het zijn dat hij waarschijnlijk meer naar je luistert.

Hoe u een marker zonder beloning leert

Om te trainen in een marker zonder beloning, moet u uw hond instellen om te falen. Dit lijkt tegengesteld aan wat ik hierboven heb gezegd, maar hij zal maar af en toe falen.

In het ideale geval kun je wat lekkers krijgen waar je hond dol op is, maar die je ook kunt eten. Kaasblokjes of hotdogs werken prima, ervan uitgaande dat je geen veganist of lactose-intolerantie bent. Probeer een situatie te vinden waarin u uw hond vraagt ​​iets te doen en u weet dat hij een paar keer zal falen. Het trainen van een nieuw commando is hiervoor een goede kandidaat. Als uw hond een springer is, is het nog beter om te voorkomen dat hij opspringt.

Neem dat laatste voorbeeld als een casestudy, terwijl de hond voor u zit, houd een snoepje boven uw hoofd en laat het langzaam zakken naar beneden richting de hond. Afhankelijk van hoe springerig uw hond is, laat u het snoepje slechts een klein beetje zakken voordat u er heel snel naar toe reikt en hem beloont. Het doel is om de afstand te beoordelen waarop uw hond springt en, normaal, om hem te belonen voordat hij die drempel bereikt. Je zet die drempel langzaam steeds dichter bij het gezicht van de hond, totdat hij helemaal niet meer opspringt en wacht tot je hem het lekkers geeft.

Nu zal je typische springerige hond zijn zit breken en opspringen. Trek in dat geval het lekkers snel weer omhoog en buiten zijn bereik en markeer dat verlies van een beloning met een "oh oh". Op die manier zal uw hond het commando gaan associëren met het niet krijgen van het lekkers. Als dat uw hond na een handvol pogingen niet stopt met springen, eet de traktatie dan zelf op wanneer hij opspringt. Op die manier hamert u er echt op dat dat lekkers weg is!

Wees echter voorzichtig om de balans goed te krijgen, u wilt uw hond niet frustreren en zijn interesse verliezen. Dus voor elke keer dat hij het fout doet, zet de drempel verder weg van zijn gezicht op een afstand waarvan je weet dat hij ermee om kan gaan en herhaal de oefening vanaf daar een paar keer.

Training voor gedragsaanpassing

Een vergelijkbare techniek als desensibilisatie is training op het gebied van gedragsaanpassing. Het basisidee is om uw hond bij te scholen om situaties onschadelijk te maken in plaats van ze te escaleren. Daarvoor plaatst u uw hond in een situatie waar hij zich wat ongemakkelijk bij voelt maar nog niet op reageert. Dat wil zeggen, u laat uw hond naar een andere hond toe lopen (of laat de andere hond naar uw niet-bewegende hond toe komen) tot een afstand dat hij de andere hond opmerkt, maar niet naar hem uithangt of blaft. Als uw hond een kalmerend signaal begint te vertonen (zijn ogen afwenden, aan de grond snuffelen, zijn kop draaien, zijn lippen likken), markeert u de gelegenheid met een volmondig "brave jongen!" en beloon hem door hem uit de situatie te verwijderen, d.w.z. loop met hem weg. Je hond zou veel gelukkiger zijn als alle anderen gewoon afstand zouden houden, dus hem uit een ongemakkelijke situatie halen kan een krachtige motivator voor hem zijn. Om dit te laten werken, is het zelfs nog belangrijker om hem niet "in de steek te laten". Als hij op de andere hond reageert en naar hem uitvalt, help hem dan en verplaats hem bij de hond vandaan. Zorg ervoor dat je hem de volgende keer op een veel grotere afstand houdt, want dan zal hij gevoeliger zijn.

Om dit echt te laten werken, heb je waarschijnlijk de hulp van een professional nodig, aangezien je timing en het lezen van de lichaamstaal van de hond perfect moeten zijn. Voor een fantastische kennismaking met de lichaamstaal van honden, kijk eens naar een dvd genaamd "Calming Signals" van Turid Rugaas. Er is een intro van vijf minuten op YouTube die je een idee geeft van hoe vreselijk deze is geproduceerd, maar als je van je hond houdt, zul je het slaapverwekkende Noorse accent en de vreselijke camcorderuiterlijk uit de jaren 90 trotseren. Omdat de video, ondanks alle cheesiness en plakkerigheid, verreweg de beste video over de lichaamstaal van honden is die ik ooit heb gezien.

De menselijke factor

Helaas zou je kunnen tot op zekere hoogte ook deel uitmaken van het probleem. Als u een reactieve hond heeft, is het waarschijnlijk dat u gespannen raakt wanneer u een andere hond of een kind in de verte ziet, terwijl u probeert te beslissen of ze dichtbij genoeg zullen komen om uw hond te laten reageren en hoe u ze kunt vermijden. Uw hond zal dat opmerken, of het nu door uw lichaamstaal komt of doordat u de riem iets strakker vasthoudt. Dat je zenuwachtig bent, is nog een reden voor hem om andere honden zo ver mogelijk bij hem en jou vandaan te houden. Hij zal ook hebben geleerd te associëren dat je gespannen bent met andere honden die in de buurt zijn, dus hij zal actief naar ze op zoek gaan.

Als je een vriend hebt waarop je kunt vertrouwen dat je onder alle omstandigheden met je hond kunt omgaan, het zou interessant zijn om te zien hoe hij met uw hond gaat wandelen om te zien of hij hetzelfde reageert als u er niet bent.

Zelfs als u aangelijnd bent, verhoogt hij echter ook zijn stress, aangezien hij weet dat zijn beweging beperkt is. Helaas, met een geschiedenis van het aanvallen van andere honden wanneer ze niet aangelijnd zijn, zal het niet gemakkelijk zijn om te zien hoeveel invloed heeft op zijn omgang met andere honden.

Er is slecht nieuws en goed nieuws

Het zal erg moeilijk en tijdrovend zijn om uw hond met andere honden om te gaan, en u kunt hem waarschijnlijk nooit volledig vertrouwen in de buurt van andere honden. Maar met tijd en toewijding kun je zijn gedrag verlichten tot een mate waarin je zowel comfortabel als gelukkig bent om te wandelen en in de buurt van andere honden te zijn zonder je constant zorgen te maken over wat er kan gebeuren.

@SteveD Ik heb een sectie over gedragsaanpassingstraining toegevoegd. Het is vergelijkbaar met desensibilisatie, maar iets anders en, nog belangrijker, beter geschikt voor uw situatie, geloof ik.
Heel erg bedankt voor het geweldige antwoord. Wat je zei over meteen gaan bijten, is zeker wat Rex doet: hij blaft zelden. Er zijn echter momenten geweest dat we aan het wandelen zijn en hij een hond kan horen blaffen (in iemands huis), maar die hond niet kan zien. Wat hij dan zal doen is jammeren (zoals een pup misschien naar buiten gaat), zijn lippen likken en in alle richtingen kijken. Ik denk dat ik dat zou moeten belonen? Ook, gewoon om je te laten zien dat * het * mogelijk is, hier is een foto van een hond die een medewerker van een asiel is en ik met succes kennis heb gemaakt met Rex: http://imgur.com/iGbNUQT
@SteveD Het is geweldig dat hij het likgedrag vertoont, maar je wilt hem ook niet belonen omdat hij in de eerste plaats bang was. Daarom gebruikt gedragsaanpassingstherapie het weglopen als beloning. Het leert uw hond dat het gebruik van een kalmerend signaal hem helpt de situatie onder controle te houden. Het is anders dan hem een ​​echte voedselbeloning te geven voor hetzelfde, wat hem zou leren dat bang zijn de juiste reactie is. Omdat hij de hond in die situatie niet kan vinden, realiseert hij zich misschien niet dat hij wegloopt. Dus ik zou hem vragen om te gaan zitten of naar je te kijken en hem daarvoor te behandelen, en dan weg te lopen.
Eigenlijk heb ik gemerkt dat hij constant aan zijn lippen likt als we buiten zijn.
@ThomasH +1 het enige dat ik niet leuk vind, is de kop 'Honden hebben de neiging om koste wat het kost conflicten te vermijden'. Ik begrijp wat je zegt, het ziet er gewoon een beetje verkeerd uit, gezien de vraag over honden die gewend zijn aan vechten. Ik zou het heroverwegen: 'De meeste honden' of 'Uitgebalanceerde honden' of 'Gewone honden', omdat sommige honden verwennen met een gevecht. Wat denk je?


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...