Vraag:
Mijn konijn heeft net een klauw verloren. Moet ik me zorgen maken of niet?
Derrick K.
2014-12-09 08:42:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mijn konijn heeft net een klauw verloren en het bloedt al 5 minuten. Is het normaal dat konijnen klauwen verliezen?

Een antwoord:
James Jenkins
2014-12-09 18:04:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Konijnen verliezen teennagels als ze worden afgescheurd. Het is niet normaal, maar het is ook niet zeldzaam. De twee belangrijkste oorzaken van dit pijnlijke voorval zijn niet-geknipte nagels en plaatsen waar de nagels vast kunnen komen te zitten (kooien met draadbodem, gaten in opritten, enz.).

Als dit gebeurt, controleer dan het konijn om de omvang van De verwonding. Als het grootste deel van de nagel nog aanwezig is en deze net is gebroken, moet onmiddellijke behandeling het gebruik van 'septisch poeder' zijn, dat in uw EHBO-doos zou moeten zitten.

Bij onderzoek kunt u ook ontdekken dat de nagel helemaal weg is en / of dat de teen is gebroken of dat er een ander aanzienlijk letsel optreedt. In dit geval is 'septisch poeder' alleen niet voldoende. Een reis naar de dierenarts is vereist, en het is net zo belangrijk om dat te doen alsof je net het topje van je vinger hebt gescheurd en / of het hebt gebroken en verminkt. Behandeling voor mogelijke infectie en pijnbeheersing kan aangewezen zijn.

In alle gevallen is het voorkomen van verder letsel van cruciaal belang. Konijnen kunnen en krijgen gebroken poten door dezelfde dingen die leiden tot gebroken tenen. Als prooidieren is hun instinct om te proberen te ontsnappen wanneer ze zich gewond en / of betrapt voelen. Waar jij of ik misschien beseft dat een vinger vastzit en eraan werkt om deze los te maken, zullen ze vaak vastschroeven en verder letsel veroorzaken. Ze zullen ook proberen om eventuele verwondingen te maskeren om er gezond uit te zien en hun kans te verkleinen om iemands diner te worden.

Zie Moet ik de nagels van een konijn knippen?

Zelfs met geknipte nagels moet je ervoor zorgen dat er geen plek is waar tenen vast kunnen komen te zitten. Kooien met draadbodem zijn vooral problematisch voor langdurige huisvesting. Als u specifieke gebieden kunt identificeren waar een teen of voet vast kan komen te zitten, repareer deze dan. Als je een gebied hebt waarvan je niet zeker weet hoe je het moet repareren, plaats dan een foto (als een nieuwe vraag) en vraag om hulp bij het corrigeren ervan. We willen u helpen uw huisdier veilig en gelukkig te maken.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...