Vraag:
Wat is het beste ontsnappingsbestendige harnas / riem voor een kat?
Michael Karas
2020-04-18 09:11:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er woont een kat in ons huis die in feite een fulltime binnenkat is, aangezien dat de veiligste manier is om een ​​kat te houden. Probleem is dat deze kat echt heel graag naar buiten wil en het heel goed doet met korte 100% begeleide buiten-ravotten van 15 tot 30 minuten.

Met de veiligheid van de kat altijd in gedachten, werd er een riemtuigje aangeschaft en gebruikt voor de kat buiten. Het probleem lijkt te zijn dat katten zulke lenige en flexibele wezens zijn dat ze steevast in een oogwenk uit het harnas kunnen kruipen. Dit is het typische harnas van het kattentype dat erg lijkt op wat we hebben geprobeerd.

enter image description here

Afbeeldingsbron

Dus de vraag die hier wordt gesteld is welk type riem / harnas echt effectief is om te voorkomen dat de kat ontsnapt?

Whippets kunnen ook goed uit harnassen komen.
Ik denk dat het altijd een moeilijke afweging is tussen ontsnappingsbestendig zijn en comfortabel zijn voor het dier.
Vier antwoorden:
Sarah Bowman
2020-04-19 08:40:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik gebruik een kattentuig in H-stijl zonder spijt van mijn jonge, energieke gecastreerde reu (negen maanden oud toen ik hem kreeg) gedurende zes maanden. Het harnas in H-stijl bestaat uit twee lussen, één rond de nek en één rond de taille - ik zou zeggen onder de oksels. Breedte: 1 centimeter of 3 / 8ste inch. Ik las dat de lus onder de oksels, die ik de lichaamslus zal noemen, zo nauwsluitend moet zijn dat je er nauwelijks een vinger onder kunt krijgen. De lus om de hals lijkt niet uit te maken als hij een beetje los zit. Beide lussen zijn op maat te verstellen.

De twee lussen zijn op de rug verbonden met een riem, de dwarsstang van de H. Op mijn harnas is die riem niet verstelbaar. Dus naarmate mijn kat langer wordt, moest ik de neklus aanpassen, waardoor deze groter en groter werd. Het is nu groter genoeg dat ik het over zijn hoofd kan laten glijden voordat ik de lichaamslus vastmaak. Wanneer de lichaamslus (die onder zijn oksels gaat) wordt vastgemaakt, kan zijn hoofd er niet uit glijden omdat de rugband veel te kort is. De rugband is verstevigd en houdt de twee lussen dicht bij elkaar. Het trekt zelfs de lichaamslus naar het hoofd, waardoor hij er niet uit kan glippen.

Tenminste, ik denk niet dat hij dat kan. Mij ​​is verteld (door een persoon zonder ervaring) dat hij het zou kunnen, maar tot nu toe heeft hij dat niet gedaan. Ik heb hem aan een boom zien hangen omdat hij probeerde te springen en te ver van de grond was. Niet iets dat ik ooit nog wil zien, maar hij zou er dan zeker uit zijn geglipt als het mogelijk was geweest. En er zijn andere keren geweest dat ik zeker weet dat hij eruit zou zijn geglipt als hij dat had gekund. Of misschien is het omdat hij van zo jonge leeftijd is opgeleid dat hij dat niet kan.

Ik denk echter dat het erg moeilijk is om eruit te glijden als je zo'n smalbandharnas goed onder zijn oksels en over zijn rug hebt gepasseerd. Bovendien houdt de neklus het op zijn plaats en wordt de riem vastgemaakt aan een ring bovenop de lichaamslus. Ik denk dat hij een beetje verder op zijn schouders zit dan die op je foto. Ook dat zou het moeilijker moeten maken om eruit te glijden, want als je aan de riem trekt, rust zijn gewicht op de lichaamslus achter zijn ellebogen. Hij kan er niet uit zolang zijn ellebogen buiten de lichaamslus zijn.

De levensstijl van mijn kat lijkt sterk op die van jou en ik denk dat het zeker de moeite waard was wat ik ervoor heb betaald. Ik raad het aan. Het lijkt ook comfortabel.

Er is één ding dat esthetisch niet zo aangenaam is. Nu hij zo groot is geworden en de neklus zo groot is, schuift de rugband vaak opzij. Dit veroorzaakt helemaal geen probleem dat ik heb gevonden, maar het ziet er vreemd uit. Het andere dat een of twee keer is gebeurd, was de klik die loskwam van de ring. Ik weet niet hoe dat is gebeurd, misschien heb ik het op de verkeerde manier verdraaid, dus nu probeer ik heel erg voorzichtig te zijn, vooral als hij in bomen klimt. Het is een draaibare klik en dat heb ik ook een paar keer meegemaakt op het harnas van mijn hond. Ik veronderstel dat het een van de risico's is van het buiten meenemen van huisdieren aan een harnas.

OPMERKING: het harnas in H-stijl moet niet worden verward met harnassen die erg op elkaar lijken, maar die twee banden hebben die de nek- en lichaamslussen verbinden. Bij sommige van deze harnassen is / zijn de verbindingsband (en) verstelbaar. Ik kan niet spreken voor deze andere ontwerpen. Er moeten belangrijke verschillen zijn als het gaat om het in bedwang houden van katten.

PS Zie Allison C's opmerking hieronder over andere stijlen met twee loops. Ze zegt dat ze allemaal "redelijk veilig" zijn.

Het model met twee lussen is redelijk veilig; ze zijn een stijl die ik veel heb gebruikt (evenals deze stijl en een acht-achtige stijl), en als ze goed zijn afgesteld, zijn ze allemaal even veilig.
Bedankt. Ik heb een verwijzing naar uw link toegevoegd.
trond hansen
2020-04-19 12:16:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het lijkt erop dat degene op je foto een van de beste is die er momenteel op de markt is.

Waar je op moet letten in een goed harnas zijn dubbele vergrendelingsmechanismen, dus als er een niet werkt, is de Het harnas zal nog steeds vastzitten. Het harnas moet comfortabel zijn voor uw kat om te dragen en mag de beweging van de kat niet beperken.

Het harnas op uw foto heeft klittenband en plastic kliksluitingen, ze zijn goed, maar naar mijn mening niet perfect was het beter geweest met een metalen vergrendelingsmechanisme.

Als je een harnas koopt, zorg er dan voor dat het alleen voor katten is gemaakt en niet voor katten en konijnen, aangezien ze vaak een zwakkere constructie hebben.

Als een kanttekening na het kijken op het net, zijn er echt veel slechte producten die er zijn, het is meestal het vergrendelingsmechanisme dat slecht is en veel hebben veel te smalle banden die uw huisdier acuut kunnen verwonden, of het nu een kat-hond of konijn.

James Jenkins
2020-04-19 22:54:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Niets is ontsnappingsbewijs, de eerste overweging is de veiligheid van het huisdier. Kies een harnas dat ze niet zal schaden.

Ik ga uitgebreid in op het hebben van konijnen aan een harnas in Hoe een konijn aan de lijn te trainen? katten en konijnen hebben een hebben veel gemeen als het gaat om lijntraining. Zie dat bericht voor details.

De twee belangrijkste punten die van toepassing zijn op uw situatie:

  1. Blijf altijd achter het dier. Als ze naar voren trekken, kunnen ze meestal niet uit het harnas komen.

  2. Wanneer het dier begint te worstelen om los te komen, ben je te lang buiten geweest, pak ze op en ga terug naar binnen. Optimaal herkent u de tekens voordat dit gebeurt en gaat u weer naar binnen.

Allison C
2020-04-20 19:00:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Geen enkel harnas op een kat zal echt ontsnappingsbestendig zijn, maar ik heb persoonlijk twee oplossingen gevonden die het ontsnappingsrisico aanzienlijk helpen verminderen, naast andere overwegingen die in andere antwoorden worden geboden.

Ten eerste moet u zorg ervoor dat het harnas correct is aangebracht. Het moet strak om de borst zitten en achter en onder hun ellebogen worden geplaatst, niet over hen heen. Als u het over de ellebogen vastmaakt, is het harnas niet nauw genoeg en wordt het veel gemakkelijker weg te glijden dan wanneer het alleen rond de borst wordt vastgemaakt. Zorg ervoor dat u het gedeelte rond de nek niet te strak aandraait; hun keel is delicaat, en het borstgedeelte houdt hen in bedwang.

Ten tweede, overweeg om meerdere soorten harnassen te gebruiken. Een vorige kat van mij ging regelmatig aan de lijn naar buiten en zou na verloop van tijd steeds beter worden in het uitzoeken van het tuigje totdat hij het vrij snel kon uitglijden. Toen hij er een begon uit te vinden, zou ik hem in een andere stijl ruilen, waardoor hij moest leren hoe hij er weer uit kon komen. Draai ze niet voortdurend, anders kan uw kat ze allemaal tegelijk uitzoeken; wacht tot de kat het begint uit te werken, en schakel dan over.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 4.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...