Vraag:
Waarom likken katten plastic zakken, en is er enig kwaad in?
Monica Cellio
2013-10-09 03:17:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De meeste van mijn katten (vroeger en nu) likten graag plastic vuilniszakken en boodschappentassen. Ervan uitgaande dat ze geen stukjes plastic afscheuren en inslikken, maar gewoon likken, kan dit dan kwaad? Wat halen ze hier uit - is het gewoon een textuur, of zuigen ze een chemische stof uit het plastic, of wat?

De algemene consensus op internet is dat het te maken heeft met dierlijke bijproducten in het plastic, maar hoe gaat het met de tanden van je kat? Ik denk dat mijn kat het doet als ze last heeft van haar tanden.
Geen bekende orale problemen (en eerdere katten deden het hun hele leven).
Mijn kat deed het met plastic zakken of gladde etiketten op kartonnen dozen of boekomslagen. Alles met dat zachte, plakkerige gevoel. Ik denk dat ze de textuur op haar tong gewoon lekker vond.
Ik heb 6 katten en slechts één likt plastic zakken of de broodzakjes, dus nu moeten ze allemaal worden verwijderd. Geen echt antwoord waarom ze het doen
Slechts 1 van mijn katten doet dit. Ik denk niet dat het een residu van vetten op plastic is. Bevatten plastic zakken tegenwoordig gelatine tijdens het productieproces? Als ze dat doen, kan dit een deel van het antwoord zijn. Vraag je ook af of dit een gedragskwestie is, aangezien niet alle katten in een huishouden dit doen. Alle plastic zakken in een kartonnen doos doen voor de veiligheid en om dure dierenartsrekeningen te vermijden. Als iemand plastic zakken nodig heeft met spullen erin - gebruik dan grote slot- en slotdozen - houdt je spullen vrij van likken / kauwen op poesjes en (houdt ze veilig)
Drie antwoorden:
JoshDM
2013-11-17 03:21:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Waarom likken katten aan plastic zakken?

Uitgebreid online onderzoek toont aan dat niet alleen plastic zakken lijken op kattentongen, maar ook foto's. De activiteit van het likken van zakken varieert tussen katten; niet alle katten likken tassen en niet alle tassen worden gelikt. Er is geen definitief antwoord, maar de meeste theorieën ondersteunen het antwoord van @ JohnCavan dat tassen worden weergegeven met dierlijk vet of geuren hebben gekregen. Helaas zijn de meeste gevonden antwoorden incestueus en verwijzen ze naar elkaar.

Hier is het hoogtepunt van wat ik heb ontdekt, waarbij elke reden de schijnbaar onafhankelijke sites vermeldt die elke conclusie ondersteunen:

Vervaardiging

Vanwege de biologisch afbreekbare aard van de zak, werd deze gemaakt met iets dat een aanhoudende geur veroorzaakte. Dit kan van alles zijn, van gesmolten dierlijke vetten ("talg"), lanoline, petroliumproducten, gelatine of maïszetmeel. Met betrekking tot foto's merkt Manhattan Cats op dat gelatine ook wordt gebruikt in het foto-emulsieproces, waardoor het likken van foto's direct wordt gekoppeld aan het likken van tassen.

De Feline Express artikel breekt het materiaal van de zak af met betrekking tot katten, waarbij wordt opgemerkt dat het fabricageproces misschien gewoon een geur heeft veroorzaakt die we niet kunnen detecteren, maar katten geven de voorkeur. Hoewel Chron Blog maïszetmeel voorstelt, wijst Feline Express het ingrediënt af, aangezien maïszetmeelzakken slechts korte tijd werden vervaardigd door weinig leveranciers. Feline Express gaat door met het negeren van talg en zelfs vissenschubben, waarbij ze verwijst naar citaten van fabrikanten die aangeven dat ze niet worden gebruikt.

Ondersteunende sites: Vetriscience, Chron Blog, Feline Express, Amazon AskVille, Manhattan Cats, HDW

Acquired Odor

Afhankelijk van wat de zak heeft aangeraakt of vastgehouden, kunnen er aanhoudende geuren zijn van het eerdere contact, die de kat kan detecteren en probeert te proeven, of gewoon nieuwsgierig naar is.

Ondersteunende sites : Vetriscience, Chron Blog

Texture

De koelheid van het plastic, of de textuur van het materiaal, voelt goed aan voor de katachtige tong en kan zelfs goed smaken.

Ondersteunende sites: HDW, Manhattan Cats

Sound

Je kat houdt van het geluid van het likken van de plastic zak. Het kan het geluid van een gevangen dier simuleren. Dit wordt door sommige sites afgedaan als onwaarschijnlijk, omdat katten een hekel hebben aan lawaai.

Ondersteunende sites: Vetriscience, Manhattan Cats, Chron Blog

Dieet / onbedwingbare trek

Het likken van plastic zakken is een compensatie voor een onbevredigde behoefte aan een dieet.

Ondersteunende sites: Chron Blog

Geestelijke gezondheid / Pica

Uw kat kan ofwel pica hebben, de dwang om dingen te eten die geen voedsel zijn, of een obsessieve compulsieve stoornis. Beide lijken onwaarschijnlijk, aangezien de likactiviteit blijkbaar vrij vaak voorkomt bij katten. HDW stelt voor dat de kat mogelijk een oraal dwangmatige handeling uitvoert om 'borstvoeding' na te bootsen.

Ondersteunende sites: Vetriscience, HDW, Amazon AskVille

Is er schade aan verbonden?

Volgens alle sites moet je niet toestaan ​​dat je kat volhardt in het likken van een plastic zak , aangezien dit hen kan verleiden om te kauwen en plastic stukjes door te slikken die het gevolg kunnen zijn van de activiteit. Het consumeren van deze stukjes kan mogelijk een darmblokkade veroorzaken. Verschillende van de genoemde sites verwijzen naar gevallen waarin plastic zakken van katten moesten worden verwijderd, of plastic stukjes werden gevonden in uitwerpselen van de kattenbak. Bovendien kent u de geschiedenis van de tas misschien niet; het had in contact kunnen komen met een stof die giftig is voor katten.

Ik raad je aan om, indien mogelijk, niet toe te staan ​​dat je kat plastic zakken blijft likken.

John Cavan
2013-10-09 03:23:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Een theorie die ik heb gehoord, is dat plastic zakken de restanten van vetten van dierlijke bijproducten bevatten, die de katten kunnen proeven / ruiken, dit lijkt een beetje twijfelachtig, maar niet onmogelijk, aangezien niet alle zakken van aardolieproducten zijn gemaakt. . Een andere theorie is dat het plastic geuren heeft gekregen van andere stoffen en dat de katten daarop reageren.

Beide theorieën zijn logisch; onze beide katten likken de hele tijd zakken. De algemene connectie die ik zie, is dat het plastic in contact was gekomen met dingen uit de supermarkt. Dit geeft een beetje geloof aan de tweede theorie.

Dat is een goed punt over contact met eerdere inhoud van de zak (zoals met boodschappentassen). De mijne doen het ook met vuilniszakken die vers uit de doos komen, dus er lijkt ook iets anders aan de hand te zijn.
@MonicaCellio - Het is mogelijk dat ze de geur van het afval ook een beetje interessant vinden. Dieren reageren niet hetzelfde op geuren als mensen in mijn ervaring.
@JohnCavan wil je misschien het risico op verstikking toevoegen, het rechtvaardigt op zichzelf geen antwoord, maar het zou goed zijn om te vermelden. Onze kat raakte ook verstrikt in een plastic zak en kon er niet uitkomen, zo gelukkig dat we hier waren toen het gebeurde. Het begon zich om zijn nek te wikkelen. Voel je vrij om dit te gebruiken als je het aan je antwoord wilt toevoegen. Lijkt op zichzelf een te klein antwoord
Dan S
2014-04-11 04:20:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik ben het helemaal niet eens met de theorie dat katten reageren op sporen van dierlijke vetten op plastic. Mijn persoonlijke theorie is dat (de katten die dit doen) de kunststoffen aanzien voor vetten.

Als je naar de moleculaire structuur van de meeste vetten zou kijken, zou je ontdekken dat het grootste deel van het molecuul een koolwaterstofketen is. Dingen zoals polyethyleen zijn op dezelfde manier en kortere fragmenten (oligomeren) zouden mogelijk aan de geur / smaak van een kat verschijnen als vetten.

Mijn probleem met de theorie van dierlijke vetten is veelvoudig: 1) Ik denk dat de meeste kunststoffen dat zijn vervaardigd zonder enige dierlijke vetten. Schimmelmiddelen zoals magnesiumstearaat (het stearaatgedeelte kan afkomstig zijn van dierlijk vet of niet) worden bijvoorbeeld niet altijd gebruikt, biologisch afbreekbare kunststoffen vormen een relatief kleine fractie van de gemaakte kunststoffen (en meestal gebruiken ze zoiets als maïszetmeel, niet dierlijk vet)

2) Ik heb katten deze reactie zien doen op versleten producten. Dus zelfs als magnesiumstearaat zou worden gebruikt, zouden de resten aan de oppervlakte moeten zijn en zouden ze al lang geleden zijn verwijderd.

3) Ik zie katten meestal reageren op plastic dat conceptueel 'verkeerd geïnterpreteerd' zou kunnen worden door een chemische sensor ( smaakpapillen, reukzenuw) als vet. Ze lijken meer te reageren op zaken als polyetheyleen, polypropyleen dat koolwaterstofketenuiteinden zou vertonen.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...